Verktyget som behövs i kampen mot överskuldsättning

Verktyget som behövs i kampen mot överskuldsättning

Överskuldsättning är ett stort och växande samhällsproblem. Det är en tragedi för individen, en osäker situation för företagen, och en onödig kostnad för samhället. Ett nationellt skuldregister skulle vara ett effektivt verktyg för att stävja utvecklingen. Tomas Hedenius, Bisnode och Henrik Jacobsson, Creditsafe, förklarar hur.  

Lättillgängliga krediter och låga räntor är två av de viktigaste orsakerna bakom samhällsproblemet med överskuldsättning. Även om kreditgivare är skyldiga att göra en kreditprövning innan de beviljar ett lån finns det i dag i praktiken inget sätt att kontrollera samtliga skulder. Nya långivare tillkommer hela tiden. Många överskuldsatta använder också möjligheten att låna hos aktörer som inte rapporterar till ett skuldregister.

– En gedigen kreditprövning och en ordentlig ”kvar att leva på”-kalkyl går i dag inte att genomföra eftersom verktyget, ett heltäckande nationellt skuldregister, saknas. Det gör det svårare för myndigheter att ställa lagkrav på långivare som de har möjlighet att leva upp till och företagen tvingas fatta beslut baserade på ofullständig information. Därför stödjer vi Finansinspektionens förslag om att utreda möjligheterna till ett statligt skuldregister, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Vem är överskuldsatt?

Det finns ingen exakt definition av överskuldsättning. Men en person som tar nya lån för att betala av gamla lån befinner sig i en riskabel situation och kan klassificeras som överskuldsatt. På lång sikt håller inte beteendet och konsekvenserna är allvarliga, särskilt för unga människor med hela livet framför sig. Dagens skulder står i vägen för framtida bostad, jobb och familjeliv. Ökad risk för fysisk och psykisk ohälsa är också vanligt. Förbättrad transparens på marknaden hade underlättat situationen.

– Någon får i slutändan alltid betala. Överskuldsättning är en personlig tragedi men orsakar också förluster för företag och stora kostnader för samhället. Vi är många – samhället, individen och kreditmarknadens aktörer – som måste ta ansvar för att bekämpa det växande problemet med överskuldsättning. Men grundproblemet är att det är för lätt för redan överskuldsatta att få ytterligare konsumtionslån beviljade, säger Tomas Hedenius, på Bisnode.

Hur skulle det fungera?

Ett heltäckande, nationellt skuldregister skulle innebära att staten tar ansvar för att en privatpersons eller hushålls hela kreditsituation finns samlad på ett ställe, dit kreditupplysare kan vända sig. Det skulle vara det viktigaste preventiva verktyget i kampen mot överskuldsättning. Liknande initiativ finns redan på plats eller är på väg att införas i våra nordiska grannländer.

– Branschen är redo och det skulle inte vara komplicerat att genomföra i praktiken. Mer transparens och information gör att företagen kan fatta bättre beslut som gynnar alla parter i samhället, kreditgivarna, myndigheterna och viktigast av allt – den enskilde individen, säger Tomas Hedenius, Bisnode.

Denna webbplats använder cookies för att analysera trafik och mäta effektiviteten i kampanjer. Genom att klicka "Acceptera" godkänner du användandet av cookies.